Berenjacht

Op een dag gaat Jeroen met zijn vriendjes wandelen. Plots staan ze oog in oog met een reuze grote beer..


beer.gifHallo ik ben Jeroen. Ooit was ik ook een kapoen. Ik was 7 jaar en de kleinste van de groep maar ge moet niet denken dat ik mijn manneke niet kon staan hoor. Een klein venijn en een groot laweit, zei onze pa altijd. 't Liefst van al ging ik op kamp met de scouts. Eindelijk verlost van dat gezaag van ons moe en ons pa. Je kon er altijd zo n leuke dingen doen. Soms werd het ook echt spannend. Het spannendste dat ik dat eerste kapoenen kamp meegemaakt heb bezorgt mij nu noch rillingen, al ben ik niet bang geweest.
Na het eten wandelde ik met enkele vriendjes door het bos. Plots stond er voor ons op enkele meters een grote bruine grizzlybeer. Ne normale mens die zou al eens panikeren met zo ne joekel in de buurt.
Maar dat is natuurlijk buiten onze Jeroen gerekend, zou onze pa gezegd hebben. Plots begon die beer, die duidelijk wel zin had in kapoenenbout, enorm hard te brullen waarop alle kapoenen het gillend op een lopen zetten. Behalve ik. Ik bleef dood stil staan en keek de beer recht in zijn ogen.
Den beer dienen dacht bij zichzelf, das gemakkelijk. Maar juist als dienen beer wil toehappen begon ik vreselijk naar hem te schelden. Rotte patat, opgeblazen frigoboxtourist, en zo verder, en zo verder
De beer schrokt en deed een stap terug. Onbegrijpend keek hij mij aan. Dat een klein broekventje als ik zo veel lawaai kon maken wist hij nog niet. En ik maar schelden. De beer werd bleker en bleker. Of dat dat nu van woede of van schrik was dat weet ik niet, maar op den duur zou je gezworen hebben dat het nen ijsbeer geworden was. Plots riep ik heel hard, ongelikte beer.
Zijn ogen begonnen te draaien. Zijn tong hing slap naar buiten en toen.. De beer viel pardoes voorover. Recht voor mijn voeten. Steen dood. Recht naar pierenland, zou onze pa zeggen. En zo komt het dat ze mij toen, Jeroen den berenvanger, noemden.
Onze pa die wou het verhaal natuurlijk niet geloven. Maar ja dat is nu eenmaal zo met grote mensen
.
Terug naar

verhalen lijst